08. augustil toimus PATEE programmi raames väljasõit Mulgimaale Lääne-Virumaa toidusektoris tegutsevatele ettevõtjatele. Sel ilusal suvepäeval olid töö kõrvalt mahti saanud teiste ettevõtjate kogemustest õppimiseks ja kompetentsikeskuse külastamiseks 15 inimest seitsmest erinevast ettevõttest.
Reisi käigus külastati Karksis asuvat teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskust (www.plantvalor.ee). Keskuse juhataja Piia Pääso ning teised keskuse tublid töötjadad tutvustasid lahkelt Lääne-Virumaa ettevõtjatele kompetenstikeskust ja selle poolt pakutavaid teenuseid. Näidati keskuse laboreid, tootmis- ning hoiuruume ja masinaparki, millega on võimalik ettevõtjatel oma õuntest/marjadest erinevaid tooteid valmistada. Külastuse lõpus oli võimalik maitsta ka keskuse enda valmistatud tooteid oma kasvatatud marjadest ja puuviljadest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teisena külastati osaühingut Pajumäe Talu ( www.pajumae.ee), kus toodetakse ligikaudu 70 erinevat mahedat piimatoodet. Ülevaate talu tegemistest, tootimsprotsessidest ning tulevikuplaanidest andis noorperemees Viljar Veidenberg.
Saadi põhjalikke vastuseid küsimustele, kuidas on ettevõttel õnnestunud oma toodangut turundada, mida nad selleks on teinud ning kas on plaanis ka midagi muuta? Muidugi sai külastuse lõpus ka ise anda hinnangut talu toodangule nende erinevaid tooteid mekkides.

Päeva viimases osas käidi kaemas väikest veinitalu Morna külas ( www.mornamaa.ee). Morna Õnne talu peremees Georg Gavronski sõnul on nede tegevus hetkel väljapoole suunatud pigem koolituste korraldamise osas ning veinidega esialgu ei kauple kuna veinide valmistamine ja sellega kaasas käivate nüansside tundma õppimine on väga pikk protsess. Peremehe sõnul ollakse alles tee alguses selleni, et ühel päeval hakkata ka oma toodangut müüma. Külastuse käigus saadi põhjalik ülevaade veinitootmisega alustamise muredest ja rõõmudest. Oma silmaga on nüüdseks nähtud ka veinikeldrid koos paari aastase toodanguga ning teada saadud, et väga suure huvi ja kirega on võimalik ka Eestimaal viinamarjadest veini valmistada. Muidugi said külastajad proovida nii nägemis- kui maitsmismeelega, kuidas veinitalu esimesed katsetused on õnnestunud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: pixabay.com

 

Arengureis korraldati PATEE programmi raames ja Euroopa Regionaalarengu Fondi kaasrahastusel.