Ajavahemikul 07-10.oktoober 2017.a külastasid 10 inimest erinevatest Lääne-Virumaa toidusektori ettevõtetest Saksamaal Kölnis aset leidnud maailmakuulsat toidumessi Anuga2017 ning lisaks erinevaid toiduvaldkonnaga seotud asutusi.

Reisi kõige suurem ja elamusterohkeim sündmus oli kahtlemata toidumessi külastamine. Anuga toidumess (www.anuga.com) on üks suurimaid oma valdkonna messe, kuhu tullakse kokku üle maailma. Käesoleval aastal külastas messi ligikaudu 165 000 inimest 198st erinevast riigist. Eksponentidena osales messil 7405 ettevõtet 107st riigist. Messi ala suuruseks oli 284 000 m2, millele mahtus 11 erinevat toiduainete grupi lõikes liigitatud messihalli. Järgmine toidumess leiab taaskord aset juba kahe aasta pärasti ja ikka Kölnis.

Arengureisi käigus külastati ka kohalikku ettevõtet Bäckerei Heisters (www.baeckerei-heisters.de), mis tegeleb erinevate pagaritoodete valmistamisega. Tootmises juhtis ringkäiku ettevõtte omaniku poeg, kes lahkesti vastas ka meie grupi erinevatele küsimustele. Ettevõtte praegune omanik on juba kuues põlvkond, kes seda ametit peab ja sakslastele maitsvaid saiu küpsetab Heistersi nime all. Külastuse lõpus tõdeti, et valdkonna põhiselt on ettevõtjatel samad mured ja rõõmud vaatamata sellele, et ühed elavad ja tegutsevad Saksamaal ja teised Eestis.

Reisi käigus külastati ka Kölnis asuvat šokolaadimuuseumi, mis andis uusi teadmisi tooraine päritolust, kvaliteedist ja tootmistehnoloogiast. Tutvustati ka seda, miks on oluline jälgida, kas tooraine on märgistatud õiglase kaubanduse (fairtrade) logoga. Šokolaadimuuseumiga saab lähemalt tutvusa siin: www.schokoladenmuseum.de/en/

Pärast sisukat esmaspäevapäeva Kölnis siirduti Düsseldorfi, kus külastati pruulikoda Uerige (www.uerige.de), mis vaatamata nädalapäevale kindlsti külastajate vähesuse üle kurta ei saanud. Nimelt, lisaks õlle pruulimisele turustatakse suur osa toodangust samas hoones otse lõpptarbijale. Meie grupile tehti põhjalik ülevaade pruulikojas toimuvast, alates sellest, kust tuleb humal majja kuni õlle villimiseni.

Viimase reisisihtkohana külastati juustukoda Vulkanhof, milles valmistakse juustu vaid enda toodetud kitsepiimast. (vt. www.vulkanhof.de)

Ettevõtjatelt reisi kohta tagasisidet küsides, oli väga tore tõdeda, et kõik osalenud leidsid reisi käigus uusi koostööperspektiiviga kontakte. Lisaks toodi välja, et saadi uusi mõtteid ja ideid nii tootearenduse, toodete pakendamise kui ka uute koostöökontaktide leidmise osas.

Anuga 2017

Pagarikoda

Šokolaadimuuseum

Pruulikoda

Juustukoda

Arengureisi kaasrahastas läbi PATEE programmi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus Euroopa Liidu struktuurifondide vahenditest Euroopa Regionaalarengu Fondi kaudu.