(LIKVIDEERIMISEL)
Ettevõtja logo
EVEA ettevõtluskonkursil “Eesti Ettevõtlik Vaim 2019” ja auhinnagalal Tallinnas, 5 veebruaril 2020, olid nomineeritud Lääne-Virumaa’l tegutsevad ettevõtted Matsimoka ja Freezedry.

  • Freezedry OÜ sündis ettevõtte juhi ja omaniku Mermi Kangur’i armastusest tervisliku toidu vastu. Aastal 2011 otsis Freezedry OÜhttp://matsimoka.ee/ asutaja Mermi külmkuivatatuid maasikaid jaekaubandusvõrgust, millele ei oleks lisatud suhkruid. Otsingud luhtusid. Külmkuivatamise saladustesse süvenemisest sündis esimene ja ainus külmkuivatuse tehnoloogiat kasutav tehas Eestis, mis suudab valmistada täiuslikult külmkuivanud maasikaid, aga ka paljusid teisi toiduaineid (marjad, puu- ja köögiviljad, valmistoidud, ürdid, seened ja võrsed jm), puuviljade (õun, mango, banaan, millel on originaalne maitse ja lõhn. Freezedry OÜ alusveendumus on, et toit peab olema maitsev, tervislik, säilitusainetevaba ning pakkuma lisaks toiteväärtusele ka positiivset emotsiooni. Ettevõtte tooted on hinnatud Väike-Maarja valla Parima toiduaine auhinnaga. Ettevõte on mõne aastaga Lääne-Viru ääremaal Simunas “üles ehitanud” maakonnale sotsiaalmajanduslikult olulise 14 (2018 10) kohalikule inimesele tööd andva ettevõtte. Kõik Freezedry OÜ MEKI brändi tooted arendatakse välja ja valmistatakse Eestis, Lääne-Virumaal Simuna alevikus asuvas tootmishoones. Käesolevaks ajaks on tarbijale kättesaadavad nii külmkuivatatud originaalmarjad (maasikas, mustikas, vaarikas, kirsid, murakas, pohl jm), erinevad seened ja ürdid, puuviljade (õun, pirn, banaan, mango, mandariin jt) lõigud, marjapulbrid ja -maiused, smuutid, kiirtoidusegud, aga ka teed ja maitsemeed.  Tooted valmivad väikestes partiides vastavuses kõigile toiduainete käitluse nõuetele. Tootearenduses kombineeritakse aastasadu järeleproovitud põhjamaiseid maitseid uuenduslike toorainete ja tootmisvõtetega. Toodetes kasutatakse vaid kõige kvaliteetsemat toorainet, mis pärineb eelkõige Eestist, kuid ka mujalt (nt marjad Soomest). Toote sertifitseerimine viiakse läbi spetsiifilistes laborites. Ettevõte müüb oma tooteid Selveri, Konsumi ja Maksimarketi kaubanduskettides, aga ka paljudes poodides (sh veebipoe kaudu) üle Eesti. Ettevõte ekspordib oma tooteid Skandinaaviasse ja kavandab ekspordi laiendamist Saksamaale ja perspektiivis ka Aasiasse.
  • 1982 aastal alguse saanud Eesti pereettevõte Matsimoka toodab ning müüb traditsioonilisel meetodil valmistatud ja ainult Eesti toorainest valmistatud lihatooteid. Ettevõtte kolme põlvkonna kogemused on võimaldanud välja arendada palju eri maitselisi kõrgkvaliteetseid lihatooteid: erinevate maitsetega ahju, panni, suitsu ja pasteedivorstid, suitsuribid ja –lihad, pasteedid, verivorstid, salaamid ning nende juurde kuuluvad lisandid. Toodete retseptid on kas traditsioonilised või ettevõttes tootearenduse käigus välja arendatud. Toodetes kasutakse ainult Eestis kasvatatud sea- ja lihaveiseliha, juustu, sibulat, porgandit, küüslauku, maitseained jahvatatakse ja segatakse kohapeal, suitsutamisel kasutatakse naturaalset lepapuud, süldi valmistamisel kasutatakse naturaalset kallerdist, vorstide kestad on söödavad, sest vorstikestana kasutame vaid naturaalseid sea- veise- ja lambasooli jms. 2018 tunnustati ettevõte Lääne-Virumaa kõrgema tunnustusega “Aasta Toode 2018”. Ettevõte annab tööd 26 peamiselt kohaliku piirkonna töötajale. Ettevõte müüb oma tooteid ainult ise või frantsiisilepingu alusel, milleks on välja töötatud spetsiaalne Matsimoka kvaliteetlihapoe kontseptsioon. Matsimoka tooteid müüvad poed asuvad Tartus Kaubamajas, Rakvere Põhjakeskuses, Ülemiste keskuses, Kristiine keskuses ja Rocca al Mare keskuses. Ettevõtte eesmärk on pakkuda lisaks väga kõrge kvaliteediga lihatootele ka meeldivat ja teadlikku klienditeenindust. Ettevõtte sihtklient on teadlik ja lihatoote kõrgeid kvaliteedi ja maitse väärtusi hindav tarbija, kes soovib endale ja oma lähedastele pakkuda kvaliteetset ja puhast toitu ning maitseelamusi! Ettevõte on välja ehitanud kaasaaegse kõigile toiduainete töötlemise ja säilitamise nõuetele vastava tootmisbaasi Lääne-Virumaal Kadrina vallas Hulja külas. Aastatel 2018-2019 toetas Euroopa Liit OÜ Matsimoka lihatööstust tootmishoone laiendamisel ja tootmismahtude suurendamisel ettekandeteoga lihahundi, lihamassi segaja, poolautomaatse klipsaatori, soolveepritsi, vaakumvorstipritsi, vaakumpakendaja ning kaheraamilise suitsuahju ostmisel.

Ettevõtluse sõbra tiitli sai Maakondlike Arenduskeskuste Võrgustik, mille liige Lääne-Virumaal on SA Lääne-Viru Arenduskeskus. PS Alates 1993. aastast valivad Eesti ettevõtjad EVEA algatusel „Ettevõtluse Sõbra“ tiitli saajaid. “Ettevõtluse Sõbra” tiitli võib omistada aktiivsele riigi-, ühiskonna- või poliitikategelasele või organisatsioonile silmapaistvate teenete ja saavutuste eest era-, ja eriti väikeettevõtluse edendamisel. Varasemalt on nimetatud tiitli teiste hulgas pälvinud president Lennart Meri, Eesti Panga president Siim Kallas, majandusministrid Toomas Sildmäe, Liina Tõnisson ja Juhan Parts, justiitsminister Rein Lang, Maksumaksjate Liidu juht Lasse Lehis, ajakirjanikud Igor Rõtov ja Avo Kokk.

EVEA ettevõtjate asutamisõhtut austas ja avakõne pidas peaminister hr Jüri Ratas. Lisaks olid kohal ka kolm ministrit, kellega toimus diskussioon küsimuste-vastuste vormis ja kes andsid üle auhindu. Meeleoluka kontserdiga pakub galal muusikalist elamust Pink String Quartet. Pidulikku sündmust meenutab EVEA liikme Riina Ani fotogalerii ja video

Konkursi “Eesti Ettevõtlik Vaim 2019” meediakajastus: